Försök till natt-OL!

Snön har försvunnit så pass även här i Övik att det finns barmarks längst ute vid kustpartierna. Därför försökte vi oss på att köra vinterns sista vintercup igår kväll utanför Gullvik som någon slags skymnings-OL.
Det lyckades och vi fick till lite Jukola-känsla i skymningen. Själva orienterandet gick sådär, det är lite svårt att kolla på kartan och terrängen samtidigt. 

Men nu snöar det igen...

Sven: Älven runt

Lovade skriva när jag tränat. Vet inte om jag bryter löftet genom att skriva vad jag gjorde i kväll, för om det var träning, det är väl tveksamt men jag tror ordet kräver en ny definition snart för att inte träningsdagboken ska gapa öde tom.
37.28, HR max 167 medel 136. Asfalt.

Oskar lever!

… men för första gången började jag faktiskt fundera på hur länge till när jag låg med 40 graders influensa i fem dagar. Om några år kan en sådan ta livet av en. Nu var jag väl inte i närheten av att dö men jag har behövt två veckor att ta mig tillbaka på banan.

Tränar jag? Nej, inte de senaste tre veckorna men idag var det faktiskt barmarkspremiär! i Övik!! Joggade lugnt en bana riktig orientering ute vid Gullvik i förhållanden som kunde ha renderat i rankingpoäng. Imorgon lär det dock bli skidåkning.

Utmaningen då? Ja den har jag grunnat på men jag har ju inte velat sprida dålig stämning här på bloggen (jag är riktigt impad av flera av er). En viss uppryckning av träningen har jag gjort men rycken har varit för sporadiska för att ge några märkbara resultat så jag har börjat tvivla. Men det är ju länge kvar än …

Om jag läser? Varje dag! (utom när jag har 40 graders feber, jobbar för mycket eller försöker vara en god familjefar)


Jonas: Oskar och Näsan...var är ni?

Jag roade mig med att gå igenom alla inlägg som gjorts på bloggen för att få en bild av vilka som skriver och vilka som inte skriver.

Person              Antal inlägg

Sven                20
Tobias              14
Jonas               13
Erik                   9
Andreas             8
Oskar                3
Näsan                3

Okända              9

Så, frågan lyder: Var är Oskar och Näsan? Läser ni fortfarande bloggen? Tränar ni fortfarande? Gäller utmaningen fortfarande?

Jag fick till två ol-pass i Uppsala förra veckan, vilket kändes skönt. I Övik ligger snön fortfarande djup men vissa partier med barmark på några kvadratmeter här och där finns...;)

Hittills i mars har jag klockat in ca 22 timmar träning av varierande form, intensitet och kvalitet. Men all träning är väl bättre än ingen...? Åkte 7-mila stafettn i helgen i strålande solsken och stenhårda snabba spår. Min sträcka mätte 15,8 km och jag åkte på 44,52!! Så snabbt tror jag aldrig jag åkt någonsin. Tror det var spårens förtjänst. I bara farten fortsatte jag sedan in till målet i Robertsfors så jag klockade in 57 km underbar skidåkning på ca 3h20 min. Farten sjönk alltså något när min sträcka var avklarad och jag bara hade att njuta resten av färden...:)

Sven: Var är vargen?

Här har det också varit mycket stillsamt med träning, i alla fall sista veckan. Nåja, det har väl med mitt senaste inlägg att göra...

För nån vecka sen var jag på vargspårning, ute på gården! Knappt så man kan tro det, men jo, det måste vara vargspår. Smekte husknuten och försvann bortöver. En granne såg den också på cykelbanan mot sjukhuset bara några hundra meter bort en morgon. Och det är inte alls långt till Ornäs där det sägs hålla till några rödluveätare.

Nåja, första passet då jag skulle ut efter att fotat spåren var lite läskigt. Men jag har ju alltid "bah"-at åt såna som är rädda så jag utmanade mig själv o kutade med rådjurslika språng längs vägen som den synts till på. Så klart kom ingen varg.

Passet efter var i dagsljus i skogen, men det kändes osannolikt att man skulle få se en.

Men sen har vi ju frågan, var är Vargen, Gäddan? Det närmaste jag kom var en tant på Vasloppet med OK Vargen-mössaa.

Erik: Lägesrapport Hamilton

Fysisk träning hittills: 0 timmar
O-teknisk träning hittills: 53 timmar

Min, i stort sett, kroniska hjärtmuskelinflammation verkar inte vilja gå över för den här gången. Har dock hittat en ny idrott som passar min fysiska status lite bättre: Pubfrågsport. Lagtävling på måndagar och individuell på torsdagar. I måndags tog vi en något överraskande seger efter skiljeomgång och vann ett presentkort på 25 dollar + ett gratis fat Nachos. Ligan är så seriös att det till och med finns en hemsida (även om den inte uppdateras så ofta): http://www.pubtrivialeague.com/

Annars är det som vanligt här, ingen snö och varmt väder.

Tobias: Lägesrapport Tokyo

Kan man träna i världens största stad? Jo - det funkar. Det går t o m att springa orientering. Tyvärr dras jag med världens sämsta vader där högervaden återigen krånglar och är trasig. Så allt är inte som det ska.
Hur som helst har vi idag sprungit någon slags dödskuperad naturpassvariant en timmes tågresa från centrum
Kartan var egentligen ingen riktig ol-karta, utan mest en ocad-diggad kurv- och planbildskarta. Men ändå roligt att springa med något kartliknande i handen. Som sagt - sjukt kuperat. Redan vid första anblicken syntes det att rundan skulle bli jobbig. Efter en liten stund insåg jag att det skulle bli än jobbigare då jag la märke till att ekvidistansen var 10 meter....
Imorgon blir det sprintlöpning. Fick efter några försök tag på en positiv ol-snubbe i Tokyo via e-post. Tyvärr är vi här en vecka för tidigt, för till helgen hade vi annars varit välkomna att springa japanska mästerskapen i sprint. Men i brist på annat skickade han över några kartor per brev direkt till hotellet :)
Orientering må vara en liten sport i Japan, men det är förbaskat många som springer i största allmänhet. Jag gjorde en mindre tidsstudie vid löparslingan runt palatsområdet i centrum. En 5 km-loop som är den populäraste rundan i stan. Lite drygt 1 person i sekunden passerade mitt passmärke under ungefär 5 minuters studie kvällstid en tisdag. På helger är det dock betydligt fler som springer

Sven: Allt har ett slut.....

Imorgon kommer jag att leda min sista stora ledarinsats på gympapass. 

Att avsluta min elitkarriär efter denna säsong är ett beslut som växt fram och mognat under väldigt lång tid. Beslutet har egentligen ingenting med resultat att göra utan är taget från hjärtat. Jag känner att det är dags att gå vidare mot nya mål i livet. Jag har tyvärr inte den hundraprocentiga motivationen som krävs för att satsa vidare mot VM 2013. Önskar att jag kunde fortsätta på mina underbara fans energi men tyvärr så är det jag själv som måste lägga ner hundratals träningstimmar och jaga tusentals kontroller oavsett väder, vind och trötta ben.
Mina tjugosex tävlingssäsonger i nylondräkten har varit de bästa åren i mitt liv och jag skulle inte vilja byta de mot något annat i världen. Jag har inte bara utvecklats otroligt mycket som människa och idrottare. Jag har fått vänner och erfarenheter för livet, många skratt och härliga stunder med världens bästa gäng. Tillsammans har vi avverkat tusentals träningstimmar och sporrat varandra i målet att bli bäst i Norrbotten och Dalarna. 

Jag har fått uppleva både enorma glädjerus och stor besvikelse. Tårar av både glädje och frustration. Superlopp och bottennapp. 
Men när jag ser tillbaka på min karriär så ser jag mest bara alla bra tävlingar som inbringat mängder av DM-medaljer, individuella placeringar på O-ringen, 20:e-platser på SM och topp tio på långa natten. Men det absolut största jag upplevt under dessa år är segern i Tre-ettappers-en-kvälls! Där kan vi snacka om glädjerus!

Dessa fina minnen och resultat hade självklart inte funnits utan all den fantastiska stöttning jag haft i med- och motgång. Istället för att stapla upp en lång lista så väljer jag att framförallt tacka min älskade familj som alltid ställt upp, skjutsat och peppat. Ett gigantiskt tack även till mina trogna samarbetspartners, mina klubbar Vittjärv, Tuna, Myggan och Alternativet, lagkamrater och hela staben runt klubbarna som gjort min satsning möjlig. Alla andra får ursäkta men här måste jag självklart lyfta fram Ultrasnubbarna, utan en bra blogg når man inga framskjutna placeringar!
Och naturligtvis ett stort tack till alla er som följer mig här och på TC! Alla lyckönskningar, peppningar och gratulationer genom åren gör mig varm i hjärtat.

Men det är inte slut riktigt än, imorgon kör jag som sagt gympa och jag kör självklart stenhårt, hoppas ni håller tummarna!
På tisdag blir det eventuellt lite intervaller, och längre fram i vår siktar jag på 10mila, och Jukola under försommaren, O-resa Fjäll som tuff träningsvecka, säkert några fina sommartävlingar, eventuellt en flerdagars utomlands denna eller nästa sommar, och några månader senare står jag självklart på startlinjen under Natt-SM i Hälsingland.
Jag ber er nu att respektera att jag vill ladda i lugn och ro inför morgondagens viktiga träning och oavsett hur det går så kommer det inte att hållas en presskonferens efter passet.

Småbarnsfamiljer borde sättas i karantän

...innan de får träffa vanliga människor. Syrran med man och tre småbarn, d.v.s. fem förkylda personer, var här under vecka 7 och jag har ännu inte återhämtat mig. Jag har fått någon skit som inte bryter ut men som verkar ligga där och pyra. Igår gjorde jag ett nytt försök att träna men det kändes skitkasst. Det enda som var lite kul var att jag lärde mig en ny träningsform igår. En tjej (Maria Gräfnings???) stakade om mig i full fart i en uppförsbacke, sedan började hon diagonala lite lugnare och så lagom till att jag kom ifatt henne igen så satte hon igång och staka som en besatt igen. Verkade vara en ny form av 15 x 15 hon körde eller något liknande. Ska testa det vid tillfälle. Ikväll blir det vallning och imorgon bitti ska jag testa Vasaloppsbacken.

Dagens pass...

...är redan bortgjort. Veckans höjdpunkt och roliga timme. Hockey-bockey i Kempehallen. Testade att spela med pulsklockan idag för att få verifierat (eller inte) träningskvaliten på denna övning. Och GOSSE! 50 min, 154 i medelpuls (83% av max) och 177 (96% av max!!!) i maxnotering under passet. Så hög puls har jag nog inte haft sedan 25-manna typ...

Därmed står det klart att det är bra träning för den centrala kapaciteten och även lårmusklerna får sig ju en rejäl omgång.

/Jonas

RSS 2.0