Ultrasnubbarnas Resultat Natt-SM

Resultat från Natt-SM 24 augusti 2012, Rengsjö:

H21 Elit 12 910 m, 82 startande, 73 fullföljande.

1 Albin Ridefelt OK Linné 1:29:47 6:57
2 Thomas Carlsson Malungs OK Skogsmårdarna 1:32:03 +2:16 7:07
3 Peter Öberg OK Hällen 1:32:31 +2:44 7:09
...
58 Sven Lundbäck Stora Tuna OK 2:01:47 +32:00 9:25
62 Tobias Eliasson Sundsvalls OK 2:05:29 +35:42 9:43
64 Jonas Byström Skogslöparna 2:06:52 +37:05 9:49
67 Oskar Forsberg Skogslöparna 2:14:52 +45:05 10:26

Sträcktider: http://www.obasen.nu/winsplits/online/sv/default.asp?page=table&databaseId=22449&categoryId=0

Utförligare rapporter kommer då alla återhämtat sig.

-2 dagar: Knappast lottat

Sven: Idag är det ett par dagar kvar. Startlistan har precis publicerats på http://eventor.orientering.se/Events/StartList?eventId=3201&groupBy=EventClass

Jag kan snabbt konstatera, att det där med att man ska vara rankad tydligen HAR spelat en roll. Det är seedat så inni bänken? Nåja, startar gör vi i denna ordning, och med endast en minuts startlucka mellan löpare kan det bli en MYCKET intressant kväll! Hoppas att det är Ultrasnubbarna som får bära GPS:en?

8 262951 Oskar Forsberg Skogslöparna 22:07
11 750617 Sven Lundbäck Stora Tuna OK 22:10
(15 780723 Stefan Sjölund Skogslöparna 22:14)
(19 740906 Björn Ljunggren OK Hammaren 22:18)
(21 780622 Mattias Mårts Stora Tuna OK 22:20 )
22 771118 Tobias Eliasson Sundsvalls OK 22:21
24 37631 Jonas Byström Skogslöparna 22:23

Det kommer bli en mycket intensiv start, jag tror för de flesta snubbarna för att antingen äta eller ätas...

-3 dagar

Inte länge kvar nu. Frågan är hur man bäst använder tiden för att bli så bra som möjligt till på fredag. Just nu känner jag mig mest trött och seg och funderar på att sova tidigt. Men egentligen borde man kanske kräma ur kroppen en aning på löpbandet istället. Något annat är inte aktuellt i o m att ungarna sover och Sara är borta hela kvällen.

Hur som helst har det varit lite upp och ner senaste veckan. På pluskontot att jag vid återbesöket hos ortopeden i torsdags fick veta att min vänstra fotled inte behöver opereras. Detta firade jag med ett ganska grisigt natt-OL-pass på kvällen då jag lyckades stuka just den foten rejält alldeles på slutet. Givetvis på en stig efter att ha sprungit i stenhelvete en timme. In på minuskontot direkt. Därefter - i lördags - pluspost på DM i Härnösand. Det största plusset att jag alls kunde springa, vilket inte kändes troligt torsdag kväll direkt efter stukningen. Ytterligare plus att jag lyckades springa ganska bra också och hämta in en fin-fin ranking. Minus dock att få styk av Stefan med 28 sek med tanke på att jag ledde vid näst sista och bommade sista. Och som Jonas så målande beskrev så var hela DM-stafetten i Timrå i söndags ett stort minus men ändå finns det några plus att ta med sig även därifrån. Dels lyckades jag och min kompanjon vinna, dels var den första av två slingor så fruktansvärt dåligt att det andra varvet kändes ganska roligt i jämförelse och dels innebär en sådan eländesterräng och katastrofkarta att man lär sig uppskatta alla andra tävlingar. Dock fick jag med mig en smärtande högerhäl så någon riktig löpning är inte aktuell på några dagar. Minus.

Slutsatsen är att jag börjar bli gammal. Jag ligger hela tiden på gränsen med någon kroppsdel. Är det inte vaden så är det hälsenen och är det inte hälsenan är det fotleden och om fotleden är OK så är det hälen. Men - för att se det positiva: Så länge max två kroppsdelar krånglar samtidigt kan det gå riktigt bra. Det är först när tre eller fyra är på dåligt humör samtidigt som det blir problem. Och det kommer inte att hända denna vecka. Så jag blir farlig på fredag. /Tobias

-4 dagar

Nu är det bara 4 dagar kvar till start och jag tror jag undviker att göra en liknande analys som den Sven gjorde eftersom risken då är överhängande att jag hamnar på ca 120 minuter och därmed redan innan start fått dyngstryk av Sven...:) Jag har nu iaf gjort bort mina dåliga genrep med lång- respektive stafett-DM i helgen. Fick som väntat storstryk av de flesta och bäddade därmed för att hamna långt ner i förhandssnacket och ingen i det här gänget kan väl nu på aldrig ha någon större rädsla för mig? Lång-DM började helt ok, men efter 30 minuter var låren stumma och efter 55 minuter var energin slut. Kroppen var med andra ord inte helt återställd efter maran. Söndagens stafett var en ännu större misär. Det positiva var att kroppen kändes pigg och att jag iaf bitvis förmådde trycka på. Dock var valet av tävlingsplats ytterst märkligt. Terrängen var av det vresigare slaget, troligen den besvärligaste terräng jag sprungit på mången dagar. Lägg därtill en karta som var fullständigt obegriplig och som redovisade något som kanske kan ha varit ett parallelluniversium, det kan iaf inte ha varit den terrängen vi sprang i. Som toppning hade arrangören lyckats göra en fullständigt obegriplig gaffling där sträcklängden varierade mellan 1.9-2.6 km/sträcka (två löpare per lag, 2 sträckor vardera) och där det både var gafflat på näst sista och sista kontrollen. Man tar sig för pannan emellanåt. Det här var ett sådant tillfälle. Som grädde på moset lyckades jag felstämpla i parallelluniversumet. Gonatt. Nu ser jag fram emot en kvalitetssäkrad bana och karta på fredag och pigga ben. Vi ses!
/Jonas

Sven: Jag kommer springa på 84:20

Jag har det nu vetenskapligt uträknat, min sluttid på Natt-SM!

Jag har utgått från mina senaste rankingpoänger, och utifrån den oerhört branta utvecklingen (sänkningen av poäng) gjort en linjär prognos mot den 24 augusti. Rankingpoängen bör med fortsatt utveckling ligga på 9,1 på fredagskvällen.
 
 
Rankingsystemet har ju ändrats en del på sistone men formeln som fortfarande används är det som gör att man kan räkna ut vad man bör ha för tid jämfört med den som är rankad som etta. Man kör formeln baklänges så att säga. Detaljerna finns på http://www.obasen.nu/ranking/meriteringsgrunder.asp
 
Jag utgår från att de tre bäst rankade springer hem sina egna rankingopänger med följande tider, utifrån segrartiden som "0-rankade" ska ha, 75 minuter.
1. 74:36 Gustav Bergman
2. 74:45 Johan Runesson
3. 75:20 Peter Öberg
 
För att få mina 9,01 ska jag då kuta på 84 min 20 sek har jag räknat ut och Vetenskapsakademien garanterar beräkningsresultatet.


AXA fjällmarathon

Det var alltså Axa fjällmarathon jag sprang i helgen, inte BAMM tack och lov. Hade det varit BAMM hade det nog inte blivit något natt-SM. Rapport från Axa: Fantastiskt fin tävling! Vi startade i Edsåsdalen och sprang via Välliste, Ottsjö, Nordbotten innan vi påbörjade en gigantisk stigning upp mot Ottfjället. Kom så där lagom efter 28 km och 2h45min löpning. Maran är totalt ca 43 km och innehåller 1800 höjdmeter enligt arrangören, min GPS håller inte helt med utan säger 42,6 km och styvt 1700 höjdmeter. Nåja, tufft hur som helst. Banan var blöt och lerig dessutom, härligt! Jag öppnade i mitt tänkta tempo för att disponera loppet bra. Blir ständigt förvånad över mångas väldigt tuffa utgångsfart, det var ju ett långt lopp. Jag plockade placeringar hela vägen och bara njöt ner från Ottfjället till Vålådalen där jag hoppade fram bland stenar och ris. Hade 16:e bästa sträcktid där nerför och slutade 32:a totalt. Hade nog kunnat prestera lite bättre med en tuffare utgångsfart men då hade jag ju å andra sidan kanske kunnat få en jobbigare avslutning. Vem vet? Jag blev ju trött iaf. 167 i maxpuls och 155 i medelpuls på 4h34min20sek löpning (min absoluta maxpuls ca 185). Jag hyser dock inga stora förhoppningar inför natt-SM annat än att jag vet att jag absolut inte kommer att ha problem att orka runt. Däremot farten...nja, den är redigt kass. 9 dagar kvar!

Sven: Närmanden

Det närmar sig formtoppning och Natt-SM. Hur går det med formtoppningen då? Tja, efter några veckors slarvträning var det svårt att få till de där stenhårda intervallpassen. Gjorde iaf ett rejält och ett mindre rejält. Har kutat (nåja..) NM och inte vilat i två dagar. Ligger nog mängdmässigt över men kvalitetsmässigt under. Dvs öppet mål för er andra? Nu verkar det ju inte spela nån som helst roll mot Tobias om han kommer ha kvar mer än 30% av den fart han hade i helgen, enda hoppet där är som sagt stora bommar... :)

Nåja, det är ju andra i tävlingen också. Testkör lampor, den gamla hederliga snurrade i typ 2 timmar, diodaren fortf. men nu är det ju 20 plus här inne, är väl annat resultat i kylan på natten?

Mitt framsteg var väl då att jag utom tävlan var med i PreO ikväll och klarade av att bara få två fel. Men jag var sölig som bara den på tidskontrollen, så jag hade bara kommit 12:a på DM med mitt resultat.

Foten: inte så bra. Benet: OK. Ryggen: OK men inte mer. Formen: Njae.

Tobias: Det närmar sig - formen också :)

Efter en helg i Norrbotten kan jag för egen del konstatera att formkurvan pekar åt rätt håll. Den inledande sprinten blev en snabblöpt sak på Seskarös stränder bland campingstugor och småtallar. Även om jag blev trött på slutet så vill jag inte skämmas över att vara 1.41 efter Jerkes Lysell som dessutom vann med 34 sekunder före brorsan Jesper. Blev en 6:eplats till slut. Lördagens viktiga tungviktsmöte mellan mig, Sven och Oskar på medeldistansen i Kalix blev en angenäm skalp för min del. Hade en bra dag och slutade 4:a efter två Rehn-slynglar (igen) och Stefan Sjölund. Lite surt bara att jag bommade bort bronsmedaljen på sista tredjedelen. Men samtidigt plockade hem min bästa rankingpoäng någonsin - 6.00. Slutligen - söndagens kraftprov - långdistansen. Egentligen inte mycket att skryta med eftersom jag orienterade som en blåmanet och tyvärr kan räkna ihop till 9-10 minuter bom, men eftersom jag "bara" var drygt 11 minuter efter (två Rehn-pojkar en tredje gång) så tycks farten och orken finnas i kroppen i alla fall. Det kändes dessutom väldigt bra hela vägen och jag orkade hela 12,2 km-distansen utan att egentligen bli speciellt trött. Så jag tror att jag är på gång.

Nästa helg väntar nästa viktiga möte mot Oskar och Jonas i Härnösand :)
Och för att få ordning på orienteringsskallen planerar jag tre natt-OL-pass innan det är dags.

RSS 2.0